Pomůže Plzeňský kraj sušické nemocnici?

Sto dní hájení je pryč milena starkova (2)

Když jsem v prosinci loňského roku přijala nabídku na funkci krajské radní pro zdravotnictví, věděla jsem, že půjde o “křest ohněm”. Jsem ekonomka a po dvacetileté práci v bance to byla příležitost začít něco úplně jiného. Dnes už vím, že nezávislý pohled na problémy ve zdravotnictví “zvenčí” je užitečný. Slíbila jsem mimo jiné, že prověřím práci Zdravotnického holdingu. Je to akciová společnost, která řídí všech šest nemocnic, zřizovaných Plzeňským krajem (Klatovská nemocnice, a. s. , Domažlická nemocnice, a. s. , Stodská nemocnice, a. s. , Rokycanská nemocnice, a. s. , Nemocnice následné péče LDN Horažďovice, s. r. o. , Nemocnice následné péče Svatá Anna, s. r. o. v Plané). Zjistila jsem nedostatky a dnes již má holding nové vedení.

 

 

Záchranka v Sušici a na Modravě

Kromě toho, že kraj spravuje svých šest nemocnic, zodpovídá za provoz Zdravotnické záchranné služby, což je organizace o více než 500 lidech. Záchranka má 20 výjezdních stanovišť a jednáme o dalším v Boru u Tachova.

Šumaváci jistě přivítali otevření stanoviště ZZS na Modravě. Spolu s výjezdním místem v Sušici zajišťuje pro kraj tuto službu Nemocnice Sušice, o. p. s. a za to dostává od kraje měsíčně 2 mil. korun a k tomu ještě sanitky pro potřebný provoz.

 

Kdo co komu hradí?

Občané našeho města jsou mylně informováni, že . . . . . “všechny ostatní nemocnice v Plzeňském kraji jsou napojeny na rozpočet Plzeňského kraje, který hradí veškeré ztráty těchto nemocnic, a to v řádu stamiliónů korun. “

Pravda je následující:

V našem kraji je celkem 17 lůžkových zařízení a pouze šest z nich je ve vlastnictví kraje (viz výše). Ostatní jsou buď státní (Fakultní nemocnice Plzeň, léčebna Dobřany a Janov) nebo soukromá (Primaved, Mulačova nemocnice, Hospic sv. Lazara, Swiss Med Clinic,. . . ) a Nemocnice Sušice, která je založena městem. Plzeňský kraj hradí ztráty pouze “svým” nemocnicím, nikomu jinému nepřispívá! Pokud by totiž poskytl finanční nebo jiný dar např. sušické nemocnici, pak by zcela logicky požadovaly totéž i ostatní, a to by znamenalo velký zásah do rozpočtu na úkor jiných oblastí.

Další zavádějící tvrzení je, že . . . . “65% péče je v naší nemocnici poskytováno mimosušickým občanům, a to bez jakékoliv finanční kompenzace z rozpočtu Plzeňského kraje. Zjednodušeně řečeno, město Sušice sponzoruje Plzeňský kraj” (oba citáty převzaty z volebních novin ODS 2014).

A já k tomu uvádím: Občan využívá služeb různých nemocnic podle svého uvážení. Mnozí sušičtí jedou do nemocnice ve Strakonicích, což je v Jihočeském kraji. V soukromých plzeňských nemocnicích se neléčí jen obyvatelé Plzně, ale i vysoké procento obyvatel z celého kraje. Nikdo nikomu nic nehradí, protože máme všichni svobodnou volbu nemocnice.

Proč tohle všechno vysvětluji? Protože se stále setkávám s lidmi, kteří nerozumějí tomu, jak je nemocnice financována a kdo je za ni odpovědný. Nemocnice Sušice, o. p. s. je založena Městem Sušice a její orgány (správní a dozorčí rada) jsou voleny Zastupitelstvem města Sušice.

 

 

Budoucnost sušické nemocnice

 

Jako zastupitelka města nemám již delší dobu žádné oficiální informace o hospodaření naší nemocnice. Začátkem března t. r. jsem obdržela od zástupců vedení nemocnice dopis, v němž žádají Plzeňský kraj o personální výpomoc na oddělení interna, ARO a chirurgie, kde je akutní nedostatek lékařů. Zarazila mě naléhavost prosby. Dopis jsem samozřejmě předala všem ředitelům krajských nemocnic. Avšak i tyto nemocnice mají personální problémy, které musí neustále řešit, chybějí lékaři i zdravotní sestry.

V Nemocnici Sušice, o. p. s. pracuje více než 200 lidí, je to největší místní zaměstnavatel. S provozem nemocnice souvisí i např. činnost prádelny, lékárny a dalších podnikatelských subjektů.

Domnívám se, že pokud zástupci nemocnice a města dojdou k přesvědčení, že bez pomoci Plzeňského kraje chod nemocnice neudrží, měli by začít jednat. Výsledek takového jednání by měl přinést pozitiva oběma stranám.

 

Milena Stárková (ČSSD)

zastupitelka města Sušice,

radní pro zdravotnictví Plzeňského kraje