Proč, proboha proč?

Majitel společnosti Jihosepar a. s, Jiří Pobl  se otevřeně vyjadřuje k  útokům na svou společnost:

 

Před pěti lety jsem se rozhodoval mezi třemi městy, kde postavím nový závod na třídění a separaci komunálního odpadu. Nakonec jsem se rozhodl pro Vimperk, neboť se mi velice pozitivně jevil aktivní přístup tehdejšího starosty Mgr. Dvořáka. Zmíněný závod jsem dostavěl a otevřel koncem roku 2013, tedy před rokem a půl. Bohužel hned přišly problémy. Nesmyslně nás v tisku a na veřejnosti začalo napadat několik jedinců a znepříjemňovat nám naši práci. Tyto útoky stále pokračují.

 

Dne 23. 4. t. r. napsal majitel facebooku Za Vimperk krásnější lživý, nepravdivý a hrubě osočující článek, kde bylo konkrétně uvedeno, že balíky ze slisovaných plastů se ve firmě hromadí a vytékající obsah notně zapáchá. Autor textu to nazval ekologickou bombou. Odezva veřejnosti byla samozřejmě pro nás negativní, což byl záměr tohoto pisatele, původně vyučeného prodavače obuvi. Tento pán svým článkem vyvolal u veřejnosti pobouření a zároveň útočil na pracovníky vimperské radnice. O tom svědčil následující článek Poprask na radnici, kde hovoří o zděšení na vimperské radnici a o ekologickém strašáku. Navíc lživě informoval veřejnost, že jsem byl druhý den viděn v nejmenované restauraci s vedoucím odboru životného prostředí. Lži, záměrné lži. Co tím tento pisatel sledoval? Poškodit naši firmu, poškodit vedení radnice. To bohužel není demokracie, ale sprostá demagogie vedená snahou se zviditelnit. Následné kontroly odborných orgánů města a kraje, jakož i osobní prohlídka místostarosty Ing. Caise ukázali, že zde nic neteče, nesmrdí.

 

Na uvedeného pisatele podala naše firma dvě soudní žaloby prostřednictvím právníka. Jinak to nelze řešit. Veřejnost budu informovat o výsledku a pokud získáme jakékoliv finanční prostředky, tyto budou zaslány na dětskou onkologii v Praze. Chci Vás, vážení občané, ubezpečit, že životní prostředí není naší činností ohroženo. Před časem u nás bylo na pracovní poradě celé vedení životného prostředí KÚ České Budějovice. Výsledek – naprostá spokojenost a pochvala, že patříme mezi nejlepší a nejmodernější provozovny v oblasti třídění odpadu. Mj. každý týden jsou u nás 2-3 exkurze škol. A věřte, že se máme čím chlubit. Jediný kilogram odpadu od nás neodejde do země. Vše se řádně třídí a recykluje, případně energeticky využije.

 

Druhou takovou osobou, která pravidelně útočí na naši firmu, je nová zastupitelka vimperské radnice. Pravidelně přináší nepodložené zprávy, čímž ovlivňuje veřejnost v náhledu na naši akciovou společnost. Poslední její zaručená informace pro veřejnost spočívala ve střetu zájmů mezi naší firmou a radnicí. Upozorňuje radnici, že by měla situaci řešit. Přitom útočí na naše zaměstnance. K tomu chci jen dodat: Vážená mladá zastupitelko, v tomto státě jsou stovky právníků a každý je jiný. Právní výklad střetů zájmů je však jeden. Pokud byste zašla za právníkem vimperské radnice, jistě Vás poučí, a to zdarma. Nebudete se muset tak následně ztrapňovat před veřejností a jistě si Vaše kroky řádně promyslíte. Vždyť reprezentujete město i svou osobu před veřejností.

 

V  neposlední řadě naší dlouhodobou noční můrou je chování paní ze stavebního odboru MěÚ Vimperk. Nevím, co jí naše firma udělala, ale od počátku vyhledává problémy, vyvolává vůči naší firmě různá šetření a zatahuje do svých akcí manžela, který pracuje na odboru životného prostředí MěÚ Vimperk. Pravděpodobně vše začalo jejím neodborným postupem, když před rokem a půl přišla zkolaudovat naši novou firmu. Chtěla kolaudovat pouze budovy bez manipulačních ploch. To jsem odmítl, neboť bez kolaudace ploch by nemohla naše společnost provádět svoji činnost. Posledním jejím výstupem bylo svolání velké komise k posouzení naší činnosti na základě lživého článku z 24. 4. t. r., o kterém píši na začátku. Oslovila KÚ životného prostředí, hasiče, bezpečnost práce, hygienu a další odbory MěÚ Vimperk a vyvolala velké jednání. Při zmiňované kontrole jsem se dotyčné osobně zeptal, proč je proti naší firmě tak zaujatá. Odpověděla, že je to její věc. Tak vážení, nevím… Chci ještě připomenout naprosto arogantní a nevhodné jednání jejího manžela, který rovněž na základě uvedeného lživého článku navštívil naši společnost za účelem kontroly. Jeho následnou omluvu jsem přijal až na základě rázného zakročení jeho vedoucího. A aby toho nebylo málo, museli jsme dodatečně požádat o stavební povolení na krmelec pro zvěř, který slouží jako součástí exkurzí pro školy. Jde o jediný krmelec v celém Jihočeském kraji, který musí mít stavební povolení (?) anebo paní ze stavebního úřadu neví, že v kraji je velké množství mysliveckých sdružení, farem, zájmových chovů zvěře a několik obor, kde jsou desítky krmelců, a to i mnohem větších než ten náš.

 

Závěrem chci, vážení občané, říci, že vláda připravuje nový a náročnější zákon o třídění a separaci odpadů. Podmínky, které vycházejí z norem EU, již dnes zcela naplňujeme, jako jedni z mála v naší republice. Naše společnost by se měla stát chloubou Vimperka. V současné době jednáme s Úřadem práce a budeme chtít zaměstnat nejméně 10 nových pracovníků. O pozitivním ekonomickém dopadu pro město nechci hovořit. Vimperk v minulosti přišel o mnoho podniků s velkou historií, o mnoho pracovních příležitostí. Na radnici sedí chytří a vzdělaní lidé, kteří budou chtít realizovat své předvolební plány, a to za skutečně Vimperk krásnější. Budou chtít pracovat jinak, než onen směšný pisálek, jehož články naprosto nekorespondují s názvem jeho veřejných stránek. Je nutné takové lidi, o kterých jsem se zmínil, z našeho veřejného a pracovního života vymezit. Je nutné, aby nechali naši firmu klidně pracovat, rozvíjet a zlepšovat pracovní podmínky pro své zaměstnance. Každý máme spoustu denních starostí a problémů a nechceme se zabývat hloupostmi nezodpovědných. Přeji Vám, vážení občané, mnoho zdraví, pohody a klidu.

 

Pobl Jiří, majitel společnosti Jihosepar a.s. Vimperk