První komentovaná prohlídka měla úspěch

Vimperkem prošla první komentovaná prohlídka

 

Výprava složená ze členů Akademie nadání z Plzně včera prošla Vimperkem v rámci komentovaných prohlídek, které organizuje Turistické informační středisko Vimperk a cestovní agentura Rubín. V nabídce jsou tyto prohlídky teprve od minulého týdne. Jsou různě dlouhé i náročné. Pro české i zahraniční turisty. Téměř 25 členů Akademie nadání z Plzně včera prošlo v rámci projektu komentovaných prohlídek Vimperkem.

 

 

Jednalo se o první výpravu turistů, kteří nabídku Turistického informačního střediska Vimperk a cestovní agentury Rubín využili. „Nikdy jsme ve Vimperku nebyli a prohlídka byla zajímavá. Vimperk se má čím chlubit a je dobře, že našel možnost, jak si svoje krásy nenechávat jen pro sebe. Průvodkyně nám vysvětlila mnoho zajímavého z minulosti i současnosti. Znala odpovědi na všechny naše dotazy,“ uvádí Eva Járová z Akademie nadání. Komentované prohlídky městem jsou absolutní novinkou týkající se turistického ruchu ve Vimperku. Na jejich podobě spolupracuje Turistické informační středisko ve Vimperku a vimperská cestovní agentura Rubín. „Za sebou máme první prohlídku a registrujeme další zájemce, dáváme dohromady další termíny. Jsme ale na úplném začátku, věříme, že nápad naše turisty zaujme,“ uvádí Petra Hrušková z Turistického informačního střediska. „Po osobních zkušenostech s turisty vím, že mají zájem raději o informace, které jim někdo sdělí ústně, než o ty, které si mohou přečíst na informačních panelech. Osobní kontakt s návštěvníkem vždy zanechá velice pozitivní dojem a to je dobrá reklama pro město. Jsem ráda, že se podařilo již v letošním roce zrealizovat tuto nabídku. Bereme tento rok jako zkušební. Na základě zájmu a zkušeností se rozhodneme, jak bude nabídka vypadat v příštím roce,“ uvedla Jaroslava Martanová, starostka Vimperka.

 

Turisté, kteří do Vimperka přijedou, mohou vyrazit na čtyři okruhy. Ty se dají upravit podle náročnosti i podle jazyka, kterým mluví turisté. Start je vždy před Infocentrem na náměstí Svobody. „Základní okruh mapuje nejdůležitější památky historického centra města, především náměstí a přilehlé ulice, přičemž umožňuje turistům nahlédnout do vývoje města od jeho samotného počátku do 20. století,“ vysvětluje Roman Hajník. Společně s ním se přes prázdniny stanou průvodci Vimperkem další dva učitelé: Jana Krišková a Dana Kubíčková.

V nabídce je malý okruh (cca 1-1,5 hodiny), střední okruh (cca 2,5 hodiny), velký okruh (cca 4-5 hodin) nakonec okruh s prohlídkou zámku (cca 3-5 hodin). Součástí všech okruhů je možnost navštívit Minimuzeum Zlaté stezky. Vedení města se dohodlo se zástupci cestovní agentury Rubín, že na závěr sezony vyhodnotí ohlasy účastníků prohlídek i poznatky průvodců a pracovnic z TIS. Jedna z variant prohlídek v podzimních měsících by mohla být určená přímo obyvatelům Vimperka, v plánu jsou i noční prohlídky v kostýmech.

 

Objednávat se je možné na telefonu: 388 402 230 nebo na mailu: infocentrum@mestovimperk.cz. Malý okruh (cca 1-1,5 h) – Infocentrum – náměstí Svobody – ulice Zlatá stezka – náměstí Svobody – Steinbrenerův rodný dům – srubové domy v Inocencově ulici – Rožmberská ulice – malé náměstí – dům U Jelena – parkoviště u gymnázia – ulice Svornosti – náměstí Svobody Cena: 80–50 Kč profil trasy – nenáročný, pouze klesání Steinbrenerovy ulice (dlažba). Střední okruh (cca 2,5 h) – Varianta A: Infocentrum – náměstí Svobody – ulice Zlatá stezka – parkoviště u gymnázia – zámecká Černá brána – vyhlídka na město – Haselburg – hřbitov – kostel sv. Bartoloměje – arboretum – hotel Zlatá hvězda. Varianta B: Infocentrum – náměstí Svobody – ulice Zlatá stezka – parkoviště u gymnázia – zámecká Černá brána – vyhlídka na město – Haselburg – hřbitov – kostel sv. Bartoloměje – arboretum – hotel Zlatá hvězda. Cena: 120–80 Kč profil trasy – středně obtížný Velký okruh (cca 4–5 h) – Infocentrum – náměstí Svobody – ulice Zlatá stezka – Klášterecký viadukt – náměstí Svobody – Steinbrenerův rodný dům – srubové domy v Inocencově ulici – Kaplířova ulice – Městský park – Krátká ulice – ulice 1. máje – hřbitov – kostel sv. Bartoloměje – arboretum – zámecká Černá brána – ulice Svornosti – náměstí Svobody. K dispozici je i varianta bez Kláštereckého viaduktu. Cena: 200–120 Kč profil trasy – středně náročný až náročný Okruh s prohlídkou zámku (cca 3–5 h) – Infocentrum – náměstí Svobody – Steinbrenerův rodný dům – srubové domy v Inocencově ulici – Rožmberská ulice – malé náměstí – Pivovarská ulice – dům U jelena – parkoviště u gymnázia – zámecká Černá brána – zámek – zámecká alej – arboretum – kostel sv. Bartoloměje – hotel Zlatá hvězda.

 

Cena: 150–100 Kč (nepočítá se vstupné na zámek). Profil trasy – středně náročný. Možné termíny prohlídek: 14., 16., 19., 21., 23., 25., 28., 30. červenec 1., 4., 6., 8., 11., 13., 15., 18., 20., 23. srpen

Veškeré informace na: www.prohlidkyvimperk.sweb.cz 

 

(tz,vpk)