Přijedou dřevosochaři a bude bitva

Do Vimperka přijedou příští týden dřevosochaři a na zámku se bude válčit.

 

Týden od pondělí 27. července do neděle 1. srpna bude ve Vimperku nabitý zajímavými kulturními událostmi.

 

V pondělí 27. července ve 12 hodin bude na náměstí Svobody slavnostně odhalena deska připomínající 111. výročí ničivého požáru, při kterém zahynulo 5 lidí, popelem lehlo 48 domů a 248 rodin zůstalo bez přístřeší. Akci pořádá město Vimperk ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Vimperk.

 

 Od 27. do 31. července se koná setkání dřevosochařů.

 

„V městském parku budou po tuto dobu pracovat čtyři dřevosochaři. Téma je pro tento rok zcela volné. Jeden z dřevosochařů ale vytvoří bustu T. G. Masaryka, kterou věnujeme Základní škole T.G. Masaryka, ku příležitosti 85. výročí od založení školy,“ popisuje organizátor Zdeněk Kuncl, z odboru školství, kultury a cestovního ruchu Městského úřadu Vimperk. Letošní novinkou bude ukázka umělecké rychlořezby. Ve středu 29. července od 16 hodin se řezbáři sejdou před Květinářstvím Anička na „malém“ náměstí. „Každý z nich dostane dřevěný sokl a za hodinu z něj vytvoří zajímavou sochu. Je to disciplína, která je atraktivní pro diváky,“ doplňuje Zdeněk Kuncl.

 

1. srpna se na vimperském zámku koná Bitva na Winterbergu.

Tradiční středověká akce, kterou organizuje Skupina historického šermu Artego. „Od jedné hodiny odpolední budou otevřeny arkády na zámku, kde návštěvníci uvidí statečné bojovníky, kteří se utkají v bezpočtu turnajů, sehrají dramatický příběh a na samotný závěr přijde ohňová show, o kterou jsme loni díky počasí přišli. Jak je zvykem z minulých ročníků, návštěvníci se mohou některých turnajů účastnit a poměřit tak síly v boji se šermíři. Pokud se vše podaří, přijde na řadu ještě jedna ohňová perlička a možná z toho bude zase rekord,“ slibuje Jan „Ziny“ Vávra z Artega.

 

 

 

Vedle toho zve město Vimperk všechny zájemce na třetí mezinárodní letní sklářský workshop s názvem Dialog o skle a dřevu.

Ten se koná od 29. 7. do 2. 8. ve sklářské huti Jiřího Kozla a v brusírně Jaroslava Zedníka, na výpadovce z Vimperka ve směru do Strakonic.