Náhodou to, mami, bylo super!

Odzvonilo poprvé a začala škola.  Pro mnohé škola i školka, protože  v nejedné rodině se  mladší sourozenci vydali poprvé do “své” školky společně s těmi staršími, kteří už zasedli do školních lavic – tedy 1. září. 

“A náhodou to, mami, bylo super!” zahlásila  asi tříletá holčička, která šla z prvního ‘školkového’ dne a dojatá maminka se jí ptala, jak se jí  mezi kamarády líbilo.

Prvňáčci ve školních lavicích  se kolem sebe rozhlíželi první den trochu s obavami, ale  po několika prvních minutách z většiny z nich nejistota opadla. I proto, že se jim nové prostředí  líbilo. Sušické školy během prázdnin pracovaly na různých vylepšeních a úpravách, aby právě 1. září mohly přivítat děti jak se patří.

 

Co se dělo o prázdninách v ZŠ T. G. Masaryka, na co se děti mohou těšit a do jakých zajímavých projektů se letos chce škola zapojit, na to jsme se zeptali ředitele PaedDr. Richarda Smoly:

 

zs tgm ebenese

 

 

Co se o prázdninách ve škole změnilo?

V průběhu letních prázdnin probíhala celá řada rekonstrukčních prací. V objektu Komenského 59 byly vymalovány chodby a dvě učebny, původní olejové nátěry byly nahrazeny novými, v jedné učebně a ve školní jídelně byly vyměněny podlahové krytiny.

V budově Dr. E. Beneše 129 byla dokončena rekonstrukce osvětlení, byla vybudována nová toaleta u školní družiny, zbývající toalety u školní družiny byly zrekonstruovány, proběhla výměna podlahové krytiny v učebně biologie.

 

Na co se mohou těšit prvňáčci?

Určitě na prima kantory, kteří se těšili na ně. To je asi to nejdůležitější.

Čekají je moderní metody práce, moderně vybavené třídy didaktickými a interaktivními pomůckami. Jinak je čekají nově zrekonstruované učebny v obou objektech, v  budově Dr. E. Beneše i zcela nový nábytek.

Těšit se ovšem mohou i na výborné obědy v obou školních jídelnách, na zajímavý program po vyučování ve školních družinách nebo na různé kroužky.

V objektu v Komenského ulici budou nejmenším dětem k dispozici např. sportovní, výtvarný nebo počítačový kroužek. V rámci školní družiny se zase mohou seznamovat se základy keramické výroby, protože má škola k dispozici vlastní vypalovací pec.

 

Kolik žáků je  ve škole v letošním školním roce celkem?

V obou školních objektech se bude ve školním roce 2015/2016 ve 24 třídách vzdělávat celkem 524 žáků.

 

Potýkáte se s nějakými provozními problémy?

Díky trvalé podpoře sušické radnice se v  průběhu prázdnin podařilo realizovat všechny plánované opravy, učitelů i asistentů máme dostatečný počet. Takže momentálně řešíme pouze úkoly, které přináší běžný pracovní den.

Snad jediný problém, který nás trápí trvale, je vyplňování ohromného množství různých tabulek, hlášení a psaní dalších vnitřních směrnic. Kdyby jich nebylo, nebo bylo výrazně méně, určitě by se udělalo podstatně více opravdové poctivé práce ve prospěch našich žáků.

 

Do jakých zajímavých projektů se chcete zapojit?

V rámci dotačních titulů jsme získali finanční prostředky na rozvoj čtenářské gramotnosti. Všeobecně je známé, že mladá generace příliš čtení neholduje. Z finančních prostředků bude doplněn knižní fond školní knihovny, žáky zároveň čeká řada čtenářských dílen, kdy se budou zajímavým způsobem seznamovat se zakoupenou literaturou.

Uspěli jsme i se žádostí o finance na  čtrnáctidenní vzdělávací kurz pro učitele anglického jazyka v anglicky hovořící zemi.

Skupina našich žáků také v průběhu podzimních měsíců zavítá společně se svými učiteli na týdenní vzdělávací a poznávací zájezd do Velké Británie.

 

Rádi bychom ještě zskali prostředky (rovněž z dotačních titulů) na modernizaci inventáře ve školních dílnách. Výuka pracovního vyučování by se tak měla pro žáky stát zajímavější a přitažlivější. V rámci projektu budou žáci vytvářet pomůcky, které mohou sloužit ostatním žákům, dětem ve školní družině apod.

 

Škola se přihlásila i do projektu nazvaného „Rozumíme penězům“. Už z názvu vyplývá, že se bude jednat o problematiku finanční gramotnosti. Program bude zaměřen pravděpodobně na žáky 8. tříd. V rámci projektu se žáci budou dozvídat, jak správně hospodařit s finančními prostředky, zda je vhodné a účelné brát si úvěr, jak se chovat při nákupu po internetu apod. Zároveň budou proškoleni všichni učitelé školy. Finanční gramotnost totiž vůbec nemusí být záležitostí pouze matematiky nebo občanské výchovy, ale lze ji vhodně zařazovat prakticky do každého vyučovacího předmětu.”

 

Děkuji a přeji Vám, všem pracovníkům a žákům školy úspěšný a  pohodový rok.

Andrea Staňková