Uprchlíci na bavorské straně Šumavy

regenRuhmannsfelden/ Regen

 

  Tam, kde kdysi stály regály plné zboží a nakupovali lidé, jsou dnes palandy s hrajícími si dětmi.

 

“Okres Regen se snaží co nejvíc zapojit do ubytování uprchlíků,” říká tiskový mluvčí okresního úřadu v Regenu Heiko Langer. Doteď byla možnost  ve Zwieselu. Ruhmannsfelden tak představuje nové řešení až pro  200 osob.V mimořádné situaci jsme schopni poskytnout prostor pro celkem 900 uprchlíků. Kapacita stávajících  ubytoven v dolním Bavorsku je nedostatečná a tak našlo ve čtvrtek prvních 50 žadatelů o azyl dočasné útočistě v tomto bývalém supermarketu v  Ruhmannsfeldenu.

 

regen2  

“Nově příchozí v Ruhmannsfeldenu zůstanou jen po dobu několika dní. Projdou v nich lékařskou prohlídkou, detailně se zaznamenají jejich osobní údaje a poté putují do Deggendorfu žádat o azyl. Tím je proces oficiálně zahájen,” uvedl mluvčí. A teprve poté jsou  uprchlíci distribuováni do jiného ubytování. Stále není jasné, kde budou později.

 

 

“Pro nás je důležité, že jsme našli místo, ve kterém může být větší skupina osob a vše probíhá rychle.”

 

    Bývalý obchod s potravinami je téměř  ideální řešení. K dispozici je velký prostor, který může být vybaven lůžky. Všechny prostory jsou vytápěné a v areálu je i potřebná infrastruktura, jako jsou sprchy a toalety. “Je zde i dostatek místa pro rozdělování potravin.” dodává mluvčí.

 

     Utečenci jsou vděční a šťastní, protože konečně mají střechu nad hlavou. “Rodiče jsou rádi, že děti jsou nyní v bezpečí. Pro místní pomocníky na místě je dětský úsměv tou největší odměnou,” dodává  mluvčí.

 

  Hogn.de / Sumava.eu