Sedmý titul Mistryně ČR pro Barboru Havlíčkovou v roce 2015

Sedmý titul Mistryně ČR pro Barboru Havlíčkovou v roce 2015

 

DSC 0823

 

Minulý víkend se konalo v Praze na stadionu Slavie Mistrovství České republiky žáků a žákyň v atletice, kterého se zúčastnila i studentka vimperského sportovního gymnázia Barbora Havlíčková.

 

Od posledního atletického závodu v červnu uplynuly více než tři měsíce, během kterých se Barča věnovala naplno přípravě na nadcházející lyžařskou sezónu. Trénink byl zaměřen spíše na vytrvalost a sílu. Až posledních deset dní před M ČR se zaměřila více na běh, kdy po dvou měřených trénincích na vimperském škvárovém oválu,který spíše připomíná krosovou trať a kromě jiného se musí v každém kole obíhat kontejner na odpad, absolvovala testy lyžařů v Jablonci. 1500 metrů na 250metrovém oválu zde uběhla bez treter za 4:57 a to znamenalo o 15 sekund horší čas než měla letos do té doby zaběhnuto. Dle průběžných atletických tabulek tento čas moc šancí na zisk nějaké medaile nedával.

 

V sobotu však závod probíhal zcela jinak a hlavně v režii Barči. Šestnáct soupeřek nemělo tušení  o posledním čase, který Barča zaběhla pouhé tři dny před MČR a nesignalizoval velkou formu, a i nadále měly respekt z jejího času 4:42,72 z 31.května, který je letos nejrychlejší v ČR v kategorii žákyň.

 

Po dobrém startu si tak Barbora mohla v 1. kole rozběhnout tempo, které jí vyhovovalo.Po 300 metrech šla do čela závodu Bělinová z Jablonce, Bára se pohybovala na 2. – 3. místě společně se Surmovou z Vítkovic. Tempo závodu bylo poměrně vysoké a tak do posledních 400 metrů vbíhaly první tři zavodnice asi s desetimetrovým náskokem na zbytek startovního pole. V tu dobu už udávala tempo závodu dvojice Havlíčková a Surmová, Bělinová byla ale stále v kontaktu.

200 metrů před cílem došlo k dalšímu zrychlení, které mělo za následek odpadnutí Bělinové ze souboje o zlato a zhruba 50 metrů před cílem se Barče podařilo o krok odskočit i Surmové a zvítězit ve vynikajícím čase 4:43,51 a obhájit tak titul z haly na této trati. Je to druhý nejrychlejší čas sezóny v kategorii žákyň a i díky tomu si dalších deseet soupeřek ze startovního pole zaběhlo letos své nejrychlejší časy.

 

V cíli se tak mohla Barbora radovat ze zisku letos již sedmého titulu Mistryně České republiky, který přidala ke čtyřem lyžařským a dvěma atletickým z první poloviny roku 2015.

 

Tímto vítězstvím se Barbora nominovala na mezistátní utkání ČR – Maďarsko – Chorvatsko – Slovinsko – Slovensko a příští rok bude pravděpodobně hostovat v některém prvoligovém atletickém oddíle.

 -Jiří Havlíček-

{gallery}vimperk/2015/09_zari/bara_havlickova/{/gallery}