Pouť ke sv. Vintíři, staviteli mostů

 

Plakát říjne Dobrá Voda 2015

 

Aktivní Léto na Dobré Vodě vrcholí v sobotu 10. 10. 2015 a neděli 11. 10. 2015 podzimní poutí ke cti sv. Vintíře

“Tento rok bude obzvlášť slavnostní a bohatá, protože jsme si připomínali 20 let znovuvysvěcení kostela sv. Vintíře, 280 let založení dobrovodské farnosti a v neposlední řadě 970 let od smrti sv. Vintíře.

PROGRAM V SOBOTU 10/10/2015

K této významné příležitosti otevřelo Muzeum Šumavy v jejím muzeu Šimona Adlera na Dobré Vodě u Sušice stálou expozici, která pojednává o sv. Vintíři a jeho života, dále sezonní výstavu o poutnictví.

Muzeum také pořádá Den sv. Vintíře, při kterém bude možné si poslechnout 4 kapacity s přednáškami o jeho životě, působení a dobového pozadí. Jmenovitě to jsou Doc. PhDr. Petr Kubín, Karlova univerzita Praha (Biographie sv. Vintíře), Prof. PhDr. Jan Royt, PhD., prorektor Karlovy univerzity Praha (Ikonografie sv. Vintíře), Johannes Molitor, Historik, Bischofsmais (Historické stezky z Bavorska do Čech (Česká cesta a Vintířova stezka), Josef Dengler, Sdružení sv. Vintíře Rinchnach (Uctívání sv. Vintíře v Bavorsku po 2. světové válce) a PhDr. Vladimír Horpeniak, Historik, Muzeum Šumavy Sušice (Uctívání sv. Vintíře v Čechách po 2. světové válce).

Štrůdlování na Dobré Vodě

 

Pro širokou veřejnost pořádá spolek Šumavské cesty tento den tzv. štrudlování: soutěž o nejlepší šumavský štrůdl.

Sobotní večer se také koná modlitba zpívaných nešpor v kostele sv. Vintíře. Po ní se v kostele koná folkový koncert Pavlíny Jíšové a Adély Jonášové.

 

PROGRAM V NEDĚLI 11/10/2015

Při nedělní poutní mši svaté v 11 hodin přivítáme vzácné hosty: hlavního celebranta opata Marianuse Biebera OSB z kláštera v Niederaltaichu a koncelebranty generálního vikáře Mons. Adolfa Pintíře z biskupství českobudějovického a člena katedrální kapituly v Pasově Mons. Manfreda Ertla. Víkendový program na Dobré Vodě je bohatý, určitě stojí za to ho na Šumavě strávit celý. Budu se na Vás těšit.”

P. TOMAS+ 

——————

dobra voda konfer