Za křivou výpověď může dostat tři roky

Úvěrový podvod

SUŠICKO – Na úvěrovém podvodu se dohodli dva pachatelé

Osobně převzal od komisaře usnesení o zahájení trestního stíhání čtyřicetiletý muž z Ostravska pobývající na Sušicku, který byl jako účastník obviněn z přečinu úvěrový podvod. Muž počátkem října 2012 úmyslně umožnil muži ročník narození 1980 z Přešticka spáchat přečin úvěrový podvod v souvislosti s uzavřením smlouvy o úvěru s poškozenou společností. Obviněný muž se při telefonickém hovoru se společností, která poskytovala úvěr, představil jako ředitel společnosti a potvrdil, že zaměstnává žadatele i odsouhlasil i další údaje, které on nepravdivě uvedl do smlouvy o úvěr na nákup kancelářského nábytku. Následně byl úvěr společností schválen, ale nebyl splácen a společnosti vznikla škoda ve výši 12 980 Kč.

 

Z kradeného nábytku se radovat nebude

SUŠICE – Žena převzala nábytek, o kterém věděla, že byl získán trestným činem. V rámci prověřování další trestné činnosti policisté z oddělení hospodářské kriminality v Klatovech zahájili trestní stíhání 42leté ženy ze Sušicka, která byla obviněna z přečinu podílnictví. Začátkem října 2012 žena převzala od dopravce celkem čtrnáct balíků kancelářského nábytku. Žena věděla, že byl nábytek získán trestným činem – úvěrový podvod-, jenž spáchal 35letý muž z Přešticka, který při sjednávání úvěrové smlouvy uvedl nepravdivé údaje. Nábytek byl dopravcem doručen na jinou doručovací adresu, kde jej obviněná převzala.

 

Krádež peněz a šperků

SUŠICE – v úterý 6. října letošního roku přijali policisté na obvodním oddělení v Sušici oznámení o krádeži v rodinném domě. V uplynulých třiceti dnech neznámý pachatel v Sušici vnikl v rodinném domě do vnitřních prostor a odcizil malý trezor, ve kterém měla poškozená finanční hotovost přesahující 140 tisíc korun a šperkovnici ze zlatými šperky. Odcizením šperků vznikla majitelce škoda, která bude stanovena na základě znaleckého posudku. Policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinů krádež a porušování domovní svobody.

 

Za křivou výpověď může dostat až tři roky

SUŠICE – Muž uvedl nepravdivé skutečnosti o fyzickém napadení. Ve zkráceném přípravném řízení převzal sdělení podezření z přečinu křivá výpověď a nepravdivý znalecký posudek třicetiletý muž ze Sušice. Muž oznámil policistům, že dne 17. července tohoto roku byl na cyklostezce v Sušici fyzicky napaden dvěma neznámými pachateli, kdy jeden jej ohrožoval nožem a byl zraněn na ruce. Muž úmyslně uvedl nepravdivé skutečnosti o okolnostech jeho oznámení, ač byl řádně poučen o následcích křivé výpovědi, a policejní orgán zahájil úkony trestního řízení. Podle trestního zákoníku – kdo jako svědek před policejním orgánem, který koná přípravné řízení podle trestního řádu uvede nepravdu o okolnosti, která má podstatný význam pro rozhodnutí nebo pro zjištění, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti.

 

-pcr, red-