lavicka

Sex před polednem

A zase bylo „veselo“. V uplynulých dvou týdnech měli strážníci ve Vimperku možná ještě více práce než bývá v tuto dobu obvyklé. Nejen, že se zvýšil počet dopravních přestupků, trvale a opakovaně řeší s majiteli stád a chovateli útěky zvířat na sinice, stále hlídají místa, kde vznikají černé skládky a intenzivně monitorují místa kde dochází opakovaně k porušování místních vyhlášek, ale, a snad je to i tím podzimním počasím, také stoupá počet roztržek mezi partnery, sousedské neshody, vzrostla majetková trestná činnost. Neméně často se strážníci ocitají v situacích, kdy spolupracují s kolegy ze státní policie, poskytují pomoc a dohled při zajišťování veřejného pořádku a zjišťování dodržování městských vyhlášek.

 

Z mnoha případů, které strážníci řešili v prvních dvou listopadových týdnech, vybíráme:

 

Kouzelná kapsička – 2. listopadu po půl deváté večer volal strážníkům občan oznámení, že na zimním stadionu ztratil peněženku s větším obnosem peněz. Kdy hlídka s oznamovatelem hovořil na místě, bylo zřejmé, že muž je zjevně podnapilý a nedokázal vysvětlit, kde vlastně peněženku ztratil. Hlídka ho nejprve vyzvala, aby se řádně prohledal – a ejhle! Peněženka se jakoby kouzlem objevila v kapse. Muž se poté strážníkům omluvil za zbytečné obtěžování a odebral se (snad) domů). Každopádně ten večer už o něm městská policie neslyšela.

 

A nedá si říct – opakovanou krádež řešili strážníci 3. listopadu v Penny Marketu. Zavolala je obsluha s tím, že zloděj se pokoušel odnést bez placení zboží v hodnotě 85 korun. Protože bylo zjištěno, že muž se krádeží dopouští opakovaně, záležitost převzali kolegové ze státní policie.

 

Sex před polednem – 4. listopadu krátce před polednem bylo strážníkům oznámeno, že se před barem AMA pohybují dvě osoby, které nabízejí sexuální služby. Hlídka se na místo dostavila společně s asistentem prevence kriminality a skutečně zmíněné osoby na místě našla. Kuriózní bylo jejich vymlouvání – prý žádné sexuální služby nenabízely, ale vysvětlovaly cestu polskému kamarádovi… Ty samé „kněžky lásky“ svou činnost opakovaly i několik dní poté a strážníci jim tentokrát chtěli udělit blokovou pokutu. S tou ale ženy nesouhlasily a tak se budou zodpovídat ze svých činů ve správním řízení.

 

Onanoval na veřejnosti – v ten samý den, pro změnu krátce po poledni, byl za prodejnou Lidl spatřen na lavičce muž, který se zde veřejně ukájel. Oznamovatelem události byl muž, který tvrdil, že popsaný muž již v minulosti obtěžoval jeho manželku a syna. Strážníci se společně s asistentem vydali okamžitě na místo a muže, zabývajícího se popsanou činností, skutečně na místě našli.

 

Znečištění vozovky v plánu nebylo – v odpoledních hodinách 4. listopadu bylo strážníkům nahlášeno znečišťování komunikace v prostoru bývalého výstrojního skladu (U Sloupů) větším množstvím dřevní kůry. Hlídka MP na místě zjistila, že na uvedeném místě pracuje zhruba 45 lidí, kteří zde opracovávají dřevěné kůly. Hlídka komunikovala s odpovědnou osobou a dozvěděla se, že práce jsou řádně nahlášeny na MÚ Vimperk a komunikace i přilehlé okolí bude uvedeno do pořádku po skončení prací.

 

Chtěl se schovat, ale spravedlnosti neujde – Policie ČR požádala strážníky o spolupráci při pátrání po hledaném muži z Vimperku. Strážníci provedli kontrolu místních barů, při níž zjistili pohyb hledaného muže a o půl hodiny později ho předali Policii ČR.

 

Strážníci zabránili požáru – díky všímavému sousedovi, který jim ohlásil, že z jednoho z vedlejších bytů v ul. Nad stadionem se line pach spáleného jídla. Před šestou hodinou ráno 8. listopadu se strážníci do bytu dostali otevřeným oknem, vypnuli sporák, kde se pálilo jídlo, a majitele, značně ovlivněného alkoholem, vzbudili. Tentokrát naštěstí nedošlo k požáru a žádné tragédii, ale takové štěstí by příště mít nemusel.

 

Roztržky skončily opakovaným vykázáním – v podvečer 8. listopadu přišla na služebnu MP oznámit žena z Jirchářské ulice, že její přítel tak trochu řádí a v bytě dělá značný nepořádek. Hlídka na její žádost vykázala muže z bytu. O čtyři dny později zde domácí neshody řešili strážníci znovu – tentokrát za nimi přišla dcera, která uvedla, že hádka rodičů přechází ve fyzické napadání. Strážníci muže opět vykázali z bytu a na místě počkali, dokud neodešel.

 

Pomáhali u dopravní nehody – 9. listopadu v půl osmé ráno při preventivní hlídkové činnosti na přechodech pro chodce, byli strážníci svědky dopravní nehody v ulici Kaplířova u ZŠ TGM. Došlo zde ke střetu chodce a osobního vozu – přívěsného vozíku. Sedmatřicetiletý řidič i zraněný chodec spolupracovali se strážníky, kteří zavolali na místo lékařskou pomoc. Dále záležitost šetří Policie ČR.

 

Bezdomovec lovil – u Penny marketu v kontejneru se snažil najít něco použitelného místní bezdomovec 15. listopadu v dopoledních hodinách. Při svém jednání se nezdržel obtěžování zákazníků marketu a tak ho hlídka z místa vykázala.

 

-red, mp-