Ze starého nové? Jde to!

p1030682

 

Ze starého nové

DEJME ODPADŮM ŠANCI, POMŮŽEME PŘÍRODĚ I MĚSTU

Studenti robotického kroužku se pod vedením Mgr. Štěpánky Baierlové opět připravují na soutěž First Lego League (FLL), její robotickou část. Zároveň s touto částí je ale potřeba se úspěšně zhostit výzkumného úkolu na předem dané téma. Tím letošním je Trash Trek, úkolem je tedy zaměřit se na odpady ve svém okolí a pokusit se najít řešení, jak s nimi lépe nakládat.

 

„My jsme se zaměřili na osvětu a vybrali jsme si žáky 1. stupně, konkrétně 3. tříd. Vytvořili jsme komiks, který je jakýmsi poutačem pro výstavu “Ze starého nové”, v rámci které se budou vystavovat výrobky vyrobené právě třeťáky pod vedením svých učitelek“ doplňuje Mgr. Baierlová. Práce se opravdu povedly, jak mohli vidět příchozí v sušickém kině v úterý 10. listopadu. Kromě představení výrobků byla součástí akce také přednáška odborníků v odpadovém hospodářství a proběhla i mezitřídní soutěž.

 

 img 4691

 

 pozvanka

 

„Komiksová upoutávka „Ze starého nové“ je vlastně naučnou ukázkou „jak třídit“ – členové týmu FLL v ní vedou spor o to, do jakého kontejneru umístit nepotřebné CD (DVD). Při třídění odpadu někdy opravdu složitě řešíme – Kam s ním… Zářivým příkladem dilematu je právě náš zmiňovaný kompaktní disk. Tenká vrstva kovu, kterou v sobě CD mají, může nadělat při recyklaci nemalou neplechu. Proč je tedy nezpracovat jinak? Nepotřebné CD můžeme „zrecyklovat“ designově a umělecky. Ze starých nosičů lze vyrobit podtácky, nástěnné hodiny, lapače snů, vzkazovníky, větrníky, dózy, vánoční ozdoby, náušnice i jiné šperky – v podstatě cokoliv, co nám fantazie dovolí. Inspiraci jsme našli na internetu i v literatuře,“ vysvětluje Mgr. Bohumila Skrbková, která je druhou vedoucí týmu FLL a má na starosti právě výzkumný úkol.

 

komiks

 

Umělecky „zrecyklovat“ můžeme ale i spoustu dalších již nepotřebných věci, které pak budou znovu užitečné, nebo se stanou malým dárkem a mohou udělat někomu radost.

ZE STARÉHO NOVÉ – je název výstavy, která bude veřejnosti zpřístupněna v galerii sušické radnice na začátku nového roku. Na výstavě se představí umělecké artefakty třeťáků, které vznikly z odpadového materiálu.

 

First Lego League

Soutěže se letos studenti robotického kroužku účastní již počtvrté, druhým rokem pod hlavičkou Střediska volného času. V robotickém kroužku se scházejí zájemci od 10 let, v soutěži je věkové rozpětí účastníků ze Sušice 12-16 let. Pro mladší „robotiky“ jsou ale také soutěžní příležitosti – ta nejbližší bude letos v dubnu.

 

Lego a odpady?

„Úkolem letošního ročníku FLL je najít řešení, jak produkovat méně odpadů, nebo zlepšit způsob nakládání s odpady, které vyprodukujeme. Navíc by to mělo být zaměřeno na náš region. My jsme se rozhodli pro osvětu – proto akce pro žáky třetích tříd. Dále se zaměřujeme na rozmístění kontejnerů na tříděný odpad v Sušici, to konzultujeme s odborníky z firmy Eco-F. naše práce vychází z konkrétních terénních poznatků, návrh na jiné rozmístění, popř. doplnění dalších kontejnerů, které ve městě chybí, potom předáme městu“ komentuje zaměření a výstup soutěžních příprav Mgr. Baierlová.

img 4629 

 

Jak jsme na tom my?

O odpadech se hodně mluví a hodně píše, ale jaké jsou skutečné znalosti běžných producentů odpadů, tedy členů domácností, lidí v domcích, panelácích? Víme, „kam s ním“?

„V rámci této soutěže jsme začali anketou a zjistili jsme, že u spousty věcí lidé vůbec neví, jak třídit a kam co správně patří. Důkladnější osvěta by tedy určitě byla na místě. Také jsme po setkáním s odborníky zjistili, jak se potom s tříděným odpadem nakládá, k čemu se dále používá, v čem jsou problémy, a to je hodně zajímavé téma“ potvrzuje vedoucí týmu FLL.

 

Téma odpadů a jejich nakládání s nimi je jednou z priorit, kterou se nejen město, ale i my všichni, každý jednotlivec musíme zabývat. Přijměte pozvánku na lednovou výstavu na sušickou radnici a sledujte informace o výstupech nejen z tohoto projektu, který je ale bezesporu další z přínosných aktivit v rámci vzdělávání nás všech.

-as, sb, el-

 

Jak dokázali přeměnit odpady třeťáci ze základních škol v Sušici? Podívejte se:

ZŠ Lerchova 3.A

{gallery}susice/2015/11_listopad/g_zestarehonove/vystava/lerchovka_3a/{/gallery}

 

ZŠ Lerchova 3.B

{gallery}susice/2015/11_listopad/g_zestarehonove/vystava/lerchovka_3b/{/gallery}

 

ZŠ Lerchova 3.C

{gallery}susice/2015/11_listopad/g_zestarehonove/vystava/lerchovka_3c/{/gallery}

 

ZŠ TGM 3.A

{gallery}susice/2015/11_listopad/g_zestarehonove/vystava/tgm_3a/{/gallery}

 

 

ZŠ TGM 3.E

{gallery}susice/2015/11_listopad/g_zestarehonove/vystava/tgm_3e/{/gallery}