Tomáš Gaudník pobláznil vimperské okolí svým tanečním uměním

Tomáš Gaudník pobláznil vimperské okolí svým tanečním uměním

 

Tomáš Gaudník a jeho partnerka Karolína Kundrátová již několikátý rok vedou hodiny tance. Je o ně takový zájem, že do ročníku 2016 byly přihlášky za dva dny pryč. Jejich výborná práce je vidět i v hledišti, když na každou lekci je každá židlička obsazená rodiči. Velké díky i vimperskému MěKS za spolupráci. Je vidět, že mládež má o tanec a kulturu zájem!

 
 
 
Vimperk - společná
 
 

 

Letos jste pořádal již 4. ročník tanečních kurzů ve Vimperku. Je vidět, že je o ně veliký zájem. Těší vás to? Jak jste zatím ve Vimperku spokojený?

Jsem velmi rád, že je ve Vimperku o naše taneční takový zájem. Nesmírně si toho vážím, protože zaujmout v dnešní společnosti mladé lidi je čím dál těžší a nám se to zatím snad daří. Taneční škola Tomáše Gaudníka není ale jen o mně. Jedná se o tým lidí, převážně z mé nejbližší rodiny a přátel, kteří mi pomohli a stále pomáhají vše připravit. Moc si vážím důvěry, kterou mi mladí kurzisté dávají, a snažím se neustále jejich očekávání naplňovat.

 

Co se změnilo od prvního ročníku?

Když jsme v roce 2011 zahájili první nábory do tanečních kurzů pro mládež ve Vimperku, vůbec jsme netušili, co můžeme očekávat. Proto jsme nenechali nic náhodě a vytvořili jsme originální koncepci moderních tanečních kurzů, které budou pro současnou mládež dostatečně atraktivní. Zároveň ale ctíme tradice a základní myšlenky tanečních kurzů, kdy dbáme také na úroveň společenského chování mládežníků. Snažíme se, aby se toho příliš nezměnilo, a pokud ano, tak ideálně k lepšímu. Naším cílem je udržet vysokou kvalitu tanečních kurzů za dostupnou cenu. Důkazem je i fakt, že cena našich tanečních je od začátku stejná a její navyšovaní zatím neplánujeme.

 

DSC 0091

 
 V pátek 13. 11. 2015 jste spustili přihlášky na taneční rok 2016 a v neděli 15. 11. 2015 jste měli už plno. Čekal jste takový zájem?
 
Letošní rok se po přihláškách do tanečních ve Vimperku opravdu doslova zaprášilo! Jsme za to moc rádi a bereme to jako velkou výzvu a zodpovědnost. Moc bychom si přáli, aby i v následujících letech mladí lidé jevili takový zájem o taneční i společenské vzdělávání. 
 
 
Slyšel jsem, že jsou i velmi oblíbené vaše kurzy pro dospělé (tančírna). Jaký je rozdíl učit mládež a dospělé?
 
Velmi nás těší, že takové informace kolují. Baví nás učit mládežníky i dospělé, ale každá skupina má svá specifika. U mládeže musíme více dbát na správné společenské chování a vést mladé muže k úctě k dámě a k okolí, u dospělých jde především o zprostředkování společenské zábavy, při které se učí tančit. V současné době připravujeme ve Vimperku nový taneční kurz pro dospělé páry – začátečníky, který zahájíme v lednu 2016. Doufáme, že po čtyřech letech se nám opět podaří ve Vimperku a okolí najít odvážné „dospěláky“, kteří se nebudou bát „pustit se“ do víru tance a společenské zábavy. 
 

DSC 0181

 

Co vy a taneční soutěže? Nestýská se vám?

 
Svou aktivní taneční kariéru jsem ukončil před deseti lety. Byla to úžasná etapa mého života, na kterou budu vzpomínat celý život. Ale život má také své milníky a jedním z nich pro mě bylo zahájení studia na vysoké škole. Toužil jsem také tanec předávat dál a věnovat se mu více jako lektor. 
 
 
V tomto roce jste začal i s tanečním kurzem v Prachaticích. Jaký je rozdíl mezi Vimperkem a Prachaticemi?
 
Ano, v letošním roce jsme poprvé otevřeli taneční kurzy pro mládež i v Prachaticích. Jsme moc rádi, že i tam jsme našli mladé lidi, kteří si chtěli užít atmosféru našich tanečních a poctivě kurzy navštěvovali. Zatímco ve Vimperku vedeme taneční již čtvrtým rokem a spoustu věcí se nám podařilo „vyladit“, v Prachaticích místní poměry teprve poznáváme. Tak velký zájem o taneční, který jsme letos zaznamenali ve Vimperku, v Prachaticích zatím není, ale snažíme se veřejnost, a hlavně mladé lidi, přesvědčit o tom, že chodit do tanečních může být moc fajn a velmi příjemný společenský zážitek, na který se nezapomíná.

 

DSC 0074

 

Po delší době jste se vrátil do Vimperka i pracovně a začal jste učit na základní škole Smetanova. Co vás k tomu vedlo?

 
Od začátku své pracovní kariéry se neživím pouze výukou tance. Po skončení studia na Pedagogické fakultě UK v Praze jsem učil na Základní škole sv. Voršily v Praze 1. Poznal jsem, že povolání učitele je moc fajn práce, která mě baví, a tak jsem se jí chtěl věnovat i po návratu do Vimperka. Nabídka učit na základní škole Smetanova se mi líbila nejvíce, a i když vím, že za necelé čtyři měsíce je asi brzy na nějaké závěry či hodnocení, jsem zde velmi spokojen. Tímto také děkuji pedagogickému sboru za vřelé přijetí do prima kolektivu!  🙂 
 
 
Velkým hitem je televizní taneční soutěž Star Dance. Sledujete jí, a pokud ano, kdo je Váš letošní adept na vítěze?
 
Soutěž Star Dance sleduji. Osobně si myslím, že tento pořad určitě přilákal na taneční parkety spoustu lidí, kteří by si běžně tančit netroufli. Navíc je pro mne osobně velmi milé pozorovat v televizi tanečníky, se kterými jsem v dobách mé aktivní taneční kariéry soutěžil. Rád sleduji i v porotě sedícího Zdeňka Chlopčíka, který byl našim hlavním trenérem latinskoamerických tanců. Pro mě byl letos velkým favoritem Leoš Mareš, protože obdivuji jeho píli a nasazení při jeho celkovém pracovním vytížení. Zároveň patřil k jednomu z mála účastníků, kteří se opravdu něco technicky naučili, a jeho tanec vykazoval kvalitní úroveň. V současné době, kdy Leoš show opustil, fandím Jitce Schneiderové.

 

DSC 0074

 

Pokud byste dostal nabídku se zúčastnit, lákalo by vás to?

 
Tak určitě!  😉  Koho by nelákalo ukázat se v takovém pořadu na televizních obrazovkách? To je ta nejlepší zkušenost a reklama, kterou si můžete opatřit. Ovšem v šoubyznysu nezáleží pouze na vás, hrají zde velkou roli kontakty na správných místech. Každopádně tento způsob medializace tancování v posledních letech je skvělý a pomáhá nám všem, kteří tanec vyučujeme. 
 
 
Co byste si přál do dalších ročníků?
 

Přál bych si, aby se v tanečních stále objevovaly mladé tváře, pro které slovo taneční neznamená jen ‘odchodit si’ 11 večerů. Taneční jsou hlavně o příjemně strávených chvílích, kdy mladí lidé získají společenské zkušenosti do celého života, poznají nové kamarády, zažijí spoustu legrace a samozřejmě se naučí tančit! 🙂

 

DSC 0103

 

V závěru našeho rozhovoru bych velmi rád poděkoval své taneční a životní partnerce Karolíně. Pevně stojí po mém boku od zrodu prvních tanečních kurzů a je mi stále velkou oporou!