Nejlíp se usíná s pohádkou…

Na pohádky se nazapomíná… A to je moc dobře, řečeno slovy Zdeňka Svěráka: “Všechny děti potřebují pohádky. Pohádky jsou vláhou pro dětskou duši.

 

img 0769 upr.

Foto Michal FIŠER

 

 

Mořské hrátky v Lerchohrádku


Tématem 16. ročníku pohádkové Noci s Andersenem bylo letos 180. výročí napsání pohádky Malá mořská víla. Proto se ŠD Pampeliška při ZŠ Lerchova o prvním dubnovém víkendu proměnila v podmořský svět, a tím se (již tradičně) připojila k  celosvětové akci, kterou pořádá Klub dětských knihoven SKIP ČR.

 

 2016 003

foto hpt

 

 

Noc s Andersenem (NSA) začala v pátek 1. dubna v 18 hodin příchodem 64 dětiček do tří družinových oddělení, vyzdobených jako podmořská hlubina. Tam se převlákly do kostýmů mořských panen, víl, rybek, bublin, Neptunů, princů či medúz. K příležitosti dvojího výročí Václava Čtvrtka se zvědaví mořští obyvatelé seznamovali se světem lidí prostřednictvím příběhů pohádkových hrdinů tohoto českého spisovatele.

 

2016 103  2016 345

foto hpt

Družinové místnosti si děti během března vyzdobily podle své fantazie a vlastními silami, takže hosté, přicházející zanedlouho do školy číst, se rázem ocitli ve skutečné pohádce.


Za vynikající atmosféru a vstřícnou spolupráci na zábavném večeru pro děti mnohokrát děkujeme všem hostům: řediteli školy , zástupkyni ředitele, vychovatelkám, třídním učitelkám dětí, redaktorovi místních novin a v neposlední řadě i KIDDovi z naší městské knihovny, který děti začaroval do pohádky, kde plnily úkoly. Stejně jako ostatní hosté přečetl pohádku, s dětmi si popovídal a nakonec vyvolal dobrosrdečnou polštářovou bitvu . Po dobrodružné četbě se podepsali všichni do naší andersenovské kroniky.


Malí nocležníci krom zaujatého poslechu pohádek tančili jako malé víly, pěli Večerníčkovou píseň, soutěžili v hodu rybou či závodu fregat, malovali , hádali i zdobili textilní či sádrové rybky. Po splnění všech úkolů byly děti pozvány na podmořskou hostinu, kterou připravily jejich obětavé a šikovné maminky.


Pak už jen zbývalo naplnit bříška, nebojácně najít správnou cestu tajuplnými nočními chodbami Lerchohradu podle světélek svíček, nevylekat se skrytých strašáků, slupnout žabáka a po důkladném vydrhnutí zoubků ulehnout do spacáků k dalšímu čtení a spaní.

 

2016 479

foto hpt


Ráno, po honosné snídani, se děti vydaly ke stromu Andersenovníku, kde si připomněly, kdo byl pan Andersen, poté se vydaly hledat poklad v podobě pohlednic NSA, dárkových letáčků Audiotéky, omalovánek, čokoládových vajíček s překvapením, Pamětních knížek s logem NSA, města Sušice a logem školy – pro kaž
img 0776dého hrdinu dobrodružné noci, ve kterých byla pohádka Malá mořská víla, seznam malých účastníků, fotografie z noci , večerníčkové hádanky, obrázek stromu Andersenovníku s podepsanými hosty, pamětní list a řád zlaté vařečky pro maminky za přípravu krmě na hostinu.


Noc s Andersenem se nám i dětem moc líbila , o čemž svědčila především usměvavá očka našich malých nocležníků, kteří odcházeli domů plni dojmů v sobotu dopoledne. Městu Sušice děkujeme za finanční podporu, ZŠ Lerchova za poskytnuté zázemí, firmě Cupeko za výborné koláčky pro děti a firmám Matypo a Foto Fišer za výbornou spolupráci!

 

 

Na další ročník NSA se těší mořské královny Helenka, Renatka a Vendulka


 
 -hpt-

 

 

img 0789 upr.

img 0797 upr.

img 0799 upr.

foto Michal FIŠER

 

 

 

—————————————————————————————————————————————————————
 

 

Noc s Andersenem je jednou z akcí, kterou české knihovny svádí v konkurenci populárnějších médií boj o zájem dětí a dětské čtenářství. Všichni víme, že dnešní způsob života dětské četbě příliš nepřeje – knihy soupeří s mnoha akčními lákadly od bezduchého vysedání před televizní obrazovkou k počítačový hrám. Tento stav kritizuje široká veřejnost, nám všem se zdá, že dnešní děti nečtou. Bylo provedeno mnoho výzkumů dětského čtenářství s alarmujícími výsledky, ale jen málokterý z nich radí, jak ze začarovaného kruhu ven…

 

A přitom existuje docela jednoduchá cesta (jak tvrdí známý pražský psycholog dr.V.Mertin) – dát dětem osobní příklad a ukázat jim, že číst je veliké dobrodružství. V rodině, kde čtou rodiče, nemají děti závažné problémy se čtením. Metoda osobního vzoru v předčítání nás vedla k první noci v knihovně v roce 2000, kdy jsme chtěli zároveň oslavit Mezinárodní den dětské knihy, který se připomíná každoročně 2. dubna na celém světě v den narození známého dánského pohádkáře.

 

 

{jcomments off}

 

{gallery}susice/2016/04_duben/nsa/odd_hela/{/gallery}