Bojíme se rakoviny, prevenci ale podceňujeme

Většina obyvatel Plzeňského kraje se bojí rakoviny – prevenci však podceňují

 

55 % mužů v Plzeňském kraji se bojí, že onemocní rakovinou. Pravidelné onkologické prohlídky ale v průměru absolvuje pouze 23 % dotazovaných. Většina mužů nepovažuje preventivní prohlídky za důležité a 63 % z nich tvrdí, že je jejich lékař o onkologické prevenci neinformuje. Ženy jsou přitom v přístupu k prevenci odpovědnější než muži. Vyplynulo to z reprezentativního průzkumu populace ČR, který provedly společnost Sanofi a agentura Millward Brown.

 

Rakovinu jako chorobu, jíž se obávají nejvíce, uvedlo ve výzkumu 55 % mužů. Avšak v průměru pouze 23 % mužů absolvuje alespoň jedno z preventivních onkologických vyšetření rakoviny prostaty, tlustého střeva, varlat nebo kůže dostatečně často. Mezi důvody, kterými muži ospravedlňují zanedbávání preventivních prohlídek, dominují subjektivní pocit zdraví (63 %) a fakt, že nepovažují prevenci za důležitou (29 %), respektive o ní neví (8 %). Ženy jsou ve srovnání s muži zodpovědnější, onkologické preventivní prohlídky absolvuje 67 % z nich.

 

Z výzkumu také vyplynulo, že 63 % z mužů nepřímo svaluje vinu na svého praktického lékaře – uvedli, že je jejich praktik neinformuje o nutnosti preventivních prohlídek,“ uvedl Filip Hrubý, tiskový mluvčí skupiny Sanofi.

 

tabulka

 

 

Primární prevence znamená zdravý životní styl, ale ta do výzkumu nebyla zahrnuta. Sekundární prevence znamená časný záchyt onemocnění v klinicky němém stadiu. Relativně vysoké procento oslovených nepovažuje prevenci za důležitou stejně jako počet těch, kteří prevenci bagatelizují pro pocit zdraví. Toto zjištění by  mělo být varovným signálem a mělo by urgentně vést k zvýšení informovanosti veřejnosti  o všech možnostech prevence jak primární tak sekundární,“ říká prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc., přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK, VFN v Praze.

 

Diagnózu „rakovina“ si každý den vyslechne 220 Čechů. Zhruba 70 lidí jí každý den podlehne. V Česku je nyní více než půl milionů onkologických pacientů a prognózy odborníků počítají s tím, že nemocných rakovinou bude v nejbližších letech přibývat.

 

 

Nejmenší zájem je o prevenci kožních melanomů

Preventivní onkologická vyšetření lidé absolvují buď u praktického lékaře, nebo u specialisty. U každého typu prohlídky je doporučena jak frekvence vyšetření, tak věk, kdy je vhodné s pravidelnými prohlídkami začít.

 

Například vyšetření karcinomu tlustého střeva a konečníku by měli lidé po padesátce podstupovat každé dva roky. V této rizikové skupině však 16 % mužů ve Středočeském kraji uvedla, že vyšetření neabsolvuje vůbec. Dostatečně často se na tuto prevenci dostaví 41 % mužů nad padesát let. Ještě častěji, tedy jednou ročně, by měli muži podstoupit preventivní vyšetření prostaty. Tuto prohlídku zcela ignoruje 38 % mužů starších 50 let. Poctivou docházkou na prohlídky se může pochlubit jen 22 % z nich.

 

Mladší ročníky na tom nejsou o mnoho lépe. Samovyšetření varlat, které by měl každý dospělý muž provádět alespoň jednou za měsíc, 42 % respondentů naprosto vynechává. Poctivě ho provádí jen 11 % mužů ve Středočeském kraji. Podobně ignorují i riziko kožních melanomů – 70 % nechodí na onkologické kožní kontroly vůbec.

 

Kdybych býval šel k lékaři hned, když jsem si něco nahmatal, mohla stačit jen operace. Já šel až po třech měsících a proto jsem musel kromě operace podstoupit následně i náročné chemoterapie,“ potvrzuje český badmintonista a trojnásobný olympionik Petr Koukal. Toho ve 24 letech, na vrcholu sportovní kariéry, zastavila v rozletu rakovina varlete.

 

 

Samovyšetření opomíjejí muži i ženy

Ženy jsou zodpovědnější než muži a na gynekologická respektive mamografická vyšetření chodí spolehlivě více než 67 % z nich. U žen existuje velký nepoměr mezi vnímáním důležitosti vyšetření v ordinaci versus samovyšetření. Zatímco pravidelná mamografická vyšetření v rizikové skupině 45+ absolvuje 1x za dva roky 60 % žen, samovyšetření provádí dostatečně pravidelně pouze 25 % žen. Lékaři přitom toto samovyšetření doporučují 1x za měsíc už od 18 let věku.

 

Průzkum „Postoj Čechů k onkologické prevenci“ provedly společnost Sanofi a agentura Millward Brown v květnu 2016 na reprezentativním vzorku 1500 respondentů z celé ČR.

 

 

STK pro chlapy

Jedním z projektů, který se snaží postoj českých mužů k prevenci civilizačních onemocnění změnit, je STK pro chlapy, který realizuje Nadační fond Petra Koukala. Úspěšný badmintonista a olympionik pod vlivem prodělané rakoviny varlat založil projekt STK pro chlapy. „Čísla v průzkumu jasně dokazují, jak se muži staví k péči o své zdraví. Chceme to změnit. Až se chlapi začnou o své zdraví starat jako o své auto, budeme mít vyhráno,“ vysvětluje Petr Koukal.

 

Už tři roky se se svým nadačním fondem snaží vzdělávat veřejnost a motivovat muže k preventivním prohlídkám. Ve spolupráci se Sanofi a Synlabem nyní nadační fond připravil projekt STK Roadshow, která probíhá na hudebních a sportovních festivalech a také na internetu. V jejím rámci mohou muži od června do září na STK stanicích pro chlapy po celé ČR absolvovat zdarma a bez objednání preventivní odběr krve, zaměřený na prevenci rakoviny prostaty a varlat, diabetu a vysoké hladiny cholesterolu. Prvních 500 návštěvníků navíc získá slevu na nákup v obchodech Adidas a sportovní tašku. STK stanice fungují v rámci odběrových pracovišť Synlab.

 

Cesty ke zvýšení povědomí veřejnosti o významu a dostupnosti preventivních prohlídek jsou v intenzivní a opakované medializaci s využitím všech prostředků za pomoci mediálních expertů. Projekt STK pro chlapy je příkladem, jak dosáhnout změny a neměl by zůstat osamocen. Je důležité připomínat zodpovědnost každého za své zdraví a nelze svalovat vinu na praktické lékaře, v jejichž ordinacích jsou všechny informace k dispozici, ačkoli by možná měly být víc vidět,” doplňuje profesor Petruželka.

Více na www.stkprochlapy.cz

 

 

-tz-